IMG-20181212-WA0003 (1)

Lihapuoti aukeaa, alennusmyyti alkaa!

Terveisiä Salmesuusta ja Lihapuodista!

Kolmen viikon kuluttua ollaan jo reippaasti huhtikuun puolella ja Lihapuoti avaa taas ovensa perjantaina 3.4.

Kevään kunniaksi pidämme huhtikuun loppuun asti (tai niin kauan kuin tavaraa riittää) pakastimentyhjennysalen. Kaikki pakastimessa olevat kokolihat ovat 30% alennuksessa ja kaikki makkarat pakastimesta 4€/pkt.

Näin koronaviruksen aikaansaamassa poikkeustilassa on hyvä muistuttaa tuosta meidän itsepalvelukioskista: LihaLuukussa pääset käymään itsellesi sopivana ajankohtana, eikä sinun tarvitse tavata ostosmatkallasi ketään. Autamme toki tarvittaessa, esim. LihaLuukussa ei ole koko valikoimaa, mutta sovitusti voimme sinne viedä nimellä varustettuna tilatut tuotteet odottamaan noutoa. Onpa toimittu niinkin, että karanteenissa oleville on nostettu laatikko ulos odottamaan, ettei tarvitse edes astua LihaLuukkuun sisälle!

Elämä täällä tilalla jatkuu koronasta huolimatta normaalisti, lehmät hoidetaan päivittäin ja tällä hetkellä poikimakausi on kiivaimmillaan. Pieniä vasikoita vilistää navetalla jo lähemmäs 100! Eläimiä pääsee kurkistamaan sovitusti lihaostosten yhteydessä. EIkä välttämättä tarvitse edes nousta autosta.

Tervetuloa hyvän, kotimaisen lihan ostoksille! Puoti on avoinna (huhtikuun alusta alkaen) perjantaisin klo 16-18. LihaLuukku avoinna päivittäin.

Alkuvuoden terveiset tilalta

Hyvää alkanutta uutta vuotta ja vuosikymmentä!

Salmensuun tilalla on alkuvuosi aina töiden puolesta rauhallista aikaa. Silloin ladataan akkuja , jotta jaksetaan painaa taas maaliskuun alusta vuoden loppuun. Ajattelin näin vuoden hiljaisena aikana vähän kertoa teille miten meidän tilallamme vuoden kierto töiden puolesta menee.

Maaliskuun alussa alkaa kevään poikimakausi ja työrumba sen mukana. Huhtikuussa Lihapuoti aloittaa taas jokaperjantaisen aukiolon. LihaLuukku itsepalvelukioski on käytettävissä ympäri vuoden joka päivä. Poikimakauden lopulla alkaa laitumien aitojen korjaamiset ja laidunryhmien suunnittelut. Toukokuussa vieroitetaan syksyllä syntyneet vasikat. Laitumille karjaa ajetaan toukokuun puolivälistä alkaen aina kesäkuun puolelle asti.

Sen jälkeen on ensimmäinen rehuntekoaika. Omilla luomupelloilla kasvatettu nurmi niitetään ja paketoidaan piukasti paaleihin, jotta ne säilyvät hyvin koko seuraavan talven ja mielellään ylikin. Kuivan heinän tekoaika on vuorossa juhannuksen jälkeen, keleistä tietysti riippuen. Elokuussa tehdään toinen säilörehusato, jos siihen kesän  kelien puolesta on mahdollisuus. Viimeistään syyskuun lopulla korjataan viimeinen nurmisato pelloilta.  Elokuussa alkaa myös oljen keruu viljasadon puintien myötä. Olkea käytetään kuivikkeena talvikaudella navetoissa.

Koko kesän karja laiduntaa pääasiassa luonnonlaitumilla, merenrantaniityillä,  ympäri Varsinais-Suomen. Niitä käydään katsomassa vähintään kerran viikossa ja jokaiseen niemen notkoon ja saareen mennään, jotta kaikki eläimet nähdään ja saadaan katsottua, että voivat hyvin. Siinä työllistyy vähintään yksi ihminen koko kesän ajan. Syyskuussa yleensä aletaan keräillä karjaa kotilaitumille. Ensin sieltä, missä rehu alkaa loppua tai vesi nousta liiaksi, ja syksyn edetessä lokakuulle asti haetaan viimeisetkin eläimet saaresta kotiin. Lokakuun aikana kaikki eläimet otetaan navettaan.

Lokakuussa vieroitetaan keväällä syntyneet vasikat ja silloin myös alkaa syksyn poikimakausi. Vieroitetut sonnivasikat muuttavat meiltä ”miesluolaan”, eli sonnikasvattamoon muilta tiloilta tulevien sonnipoikien kanssa. Sieltä sitten seuraavana keväänä huutokaupassa parhaat huudetaan ja ne pääsevät ”tositoimiin” uusiin koteihin lehmälauman keskelle.

Kun kaikki nämä vasikoiden lähtemiset ja syntymät on saatu ”pakettiin”, alkaa joulun vietto, vuoden vaihteen viimeiset työrutistukset ja sen jälkeen koittaa taas tammikuu ja vuoden rauhallisin aika. Silloin toki hoidetaan eläimet, pyöritetään tarvittavat paperityöt ja voidaan tehdä vaikka pienempiä remonttiprojekteja, mutta pyritään pitämään tunnelmaa leppoisana, viettämään aikaa läheisten kanssa ja ”kotoilemaan” – kiirehtimään ehtii koko loppuvuoden.CRYF9690

Tällainen on meidän tilalla vuoden kierron pääpiirteet. Tervetuloa käymään tilalla Lihapuodilla ja navetalla vaikka Lihapuodilla käynnin yhteydessä. Kesällä eläimiä saakin sitten käydä tervehtimässä laitumien reunoilla. Mukavia ovat kuvat, joita on otettu laitumilta tai navettavisiittien yhteydessä ja jaettu Salmensuun Faceook-sivulle tai Instagramiin. Saa laittaa jatkossakin!

Hilpeää alkavaa helmikuuta! Toivomme pakkaskelejä myös tänne lounaisrannikolle… 🙂

Jouluksi Saunapalvia

Ensimmäinen adventti on aivan ovella ja tunti sitten alkoi sataa lunta! Maailma alkaa näyttää heti jouluiselta, kun vähän on valkeaa maassa.

Jouluisia asioita on siis jo aika alkaa miettiä! Nyt on aika tehdä varaukset, jos omaan joulupöytään mielii saada perinteisesti saunapalvattua naudan paistia tai karitsan viulua. Kokonainen naudan palvattu paisti painaa n. 1,5-2,5kg ja kokonainen karitsan viulu asettunee samoihin painoihin. Kokonaisia paisteja/viuluja ei tokikaan ole pakko ottaa, vaan voit varata myös pienemmän palan. Teetämme palvia myös ylimääräistä, mutta jos haluat varmistaa, että saat palvia juuri haluamasi määrän, suosittelemme ennakkovarausta.

Varaukset tulisi tehdä 5.12.2019 mennessä joko sähköpostilla mari(at)salmensuu.com, tekstiviestillä tai soittamalla numeroon 050 595 6252 tai 0500 785 543.

Jos laitat sähköpostia eikä kuittausta viestiin kuulu, laita tekstiviestiä perään. Tämä siksi, että varmistetaan tilauksesi perille tulo.

Joulunodotuksen iloista adventtiaikaa!CHRG0723

Osta Tilalta -päivä lauantaina 14.9

ostatilalta2019Tänäkin vuonna Salmensuun tila on mukana Osta tilalta -päivässä. Lihapuodin ovet ovat avoinna lauantaina 14.9. klo 11-14 ja samana ajanjaksona pääsee tutustumaan lampaisiin, lehmiin, sonneihin ja vasikoihin. Eläimet ovat kaikki laitumilla, joten varauduthan sään mukaisin vaattein. Ja vinkiksi: lampaat pitävät kovasti kuivahtaneesta leivästä!

Puodilta saat naudan- ja lampaanlihat, lampaantaljat ja mm. Myssyfarmin palkittua rypsiöljyä.
Tervetuloa tutustumaan tilaan ja tekemään hyvän lihan ostoksia!

Raitti181_tunnus_www

Juhannuksen aukioloajat, itsepalvelukioski ja luomu

Keskikesän juhla lähestyy!

Puodin valikoima on laajimmillaan nyt, joten jokaisen grilliin löytyy varmasti mieluisaa grillattavaa. Lihavalikoiman lisäksi löytyy laaja valikoima erilaisia makkaroita ja palvilihaa.

Itsepalvelukioski LihaLuukku avattiin kevättalvella ja se on kerännyt kiitosta. LihaLuukussa voi asioida joka päivä ja maksu hoituu käteisellä tai kortilla. Tarvittaessa saa toki meidät apuun, jotta esim. maksutoimintoja voidaan ihmetellä yhdessä tai kaivaa kätköistä jotain, mitä kioskin hyllyiltä ei löydy. Kioski palvelee mainiosti myös tilanteessa, että asiakas tilaa meiltä jotain tiettyä lihaa ja noutaa sen itselle sopivana ajankohtana LihaLuukusta. Siinä tapauksessa laitamme LihaLuukun jääkaappiin/pakastimeen nimellä varustetun kassin valmiiksi. Tervetuloa tutustumaan LihaLuukkuun!

Olemme viimeiset kaksi vuotta eläneet tiukkojen luomusääntöjen mukaisesti ja toukokuun alusta alkaen olemme voineet kertoa kaikille, että olemme nyt virallisesti luomutila! Ja näin ollen myös myymämme liha on luomua. Kerromme mielellämme tilalla ja Puodilla vieraileville tilasta, eläimistä ja työstä, jota eläimet kesäaikana tekevät Varsinais-Suomen joki- ja merenrantaniityillä sekä yleisesti toimintafilosofiastamme.

Kaikille lapsille ja lapsenmielisille tiedoksi, että lampaat pitävät kovasti kuivasta leivästä ja voikukista, joten kun täällä käytte, voitte käydä tervetimässä myös lampaita! Mm. Telma, Fifi ja Nimetön ovat aina innokkaita tapaamaan vieraita, joilla on herkkuja mukana!

Puoti avaa taas ovensa, Itsepalvelukioski, Pääsiäislammasta

Kevät on tullut ja Lihapuoti aloittaa taas säännöllisen perjantai iltapäivän aukiolon.

Talvi oltiin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen aika hissuksiin. Palveltiin toki asiakkaita, kun heitä tänne tuli joko sovitusti tai muuten. Itsepalvelukioski saatiin toimintaan helmikuussa ja siellä on mukavasti käynyt asiakkaita, ihan itsenäisesti mutta myös palveltuna.

Kevään teurastukset aloitettiin pari viikkoa sitten, joten pääsiäiseksi löytyy jo mukavasti tuoretta naudanlihaa, mutta mikä vielä tärkeämpää, pääsiäiseksi löytyy oman tilan karitsan lihaa pakastimesta. Viuluja menee myös palvattavaksi, joten jos omaan pääsiäispöytään haluaa palvattua karitsaa, kannattaa pikaisesti varata oma pala! Palvattavaksi viedään myös nautaa.

Jos tykkää karitsaa syödä muulloinkin kuin pääsiäisenä, kannattaa ostaa ns. puolikas karitsa pakastimeen. Puolikas sisältää viulun, parikyljyksiä, niskakiekkoja, lapaa ja jauhelihaa. Herkuiksi lihojen lisäksi löytyy karitsan maksaa ja kieltä – mahtavia herkkuja, joiden valmistukseen saa ohjeet mukaan! Kesää ajatellen kannattaa muistaa, että esim. karitsan lapa onnistuu grillissä mainiosti!

Kevään ensimmäinen erä makkaraa saatiin Puodille sopivasti näin avajaisperjantaille. Ja se on vieläpä aivan uutuus: Omalt Raitilt grillimakkara kera Salmensuun Herefordin! Tulkaahan maistamaan!

Puodilta löytyy myös muita herkkuja lihan lisäksi: Ämmin lettujauhoja ja Myssyfarmin kylmäpuristettua luomurypsiöljyä löytyy hyllystä tällä hetkellä, muita tuotteita täydennetään hyllyyn kevään kuluessa. Myös lampaantaljoja (omalta tilalta) tulee tässä kevään aikana lisää. Ne ovat ihania pikkulapsille rattaisiin/vaunuihin, lattialle lasten leikkien alle, sänkyyn tai sohvalle lämmikkeeksi. Ja monesti ilolla vastaanotettu tuliainen!

Puoti palvelee sovittaessa (soita p. 050 595 6252 tai 0500 785 543) ja aina perjantai iltapäivisin klo 16-18. Itsepalvelukioski on avoinna päivittäin. Tervetuloa käymään! IMG_1676

YHTÄ JUHLAA SALMENSUUSSA! 10.6.2018 klo 12-15

Nyt juhlitaan!

IMG_4829[1]

Hereford Lihapuoti täyttää 10 vuotta, Salmensuu Hereford 40 vuotta ja näitä juhlistetaan samalla, kun vietetään perinteisiä Mylvivän Sonnin Kesän Avajaisia.

 

 

 

 

 

Perinteisesti Kesän Avajaisten ohjelmaan kuuluu kärrykyydit laitumelle, lehmälauman luo, ja näitä kyytejä on tietysti tarjolla myös sunnuntaina 10.6. Kyydeille mukaan on lupautunut Rami Tapper, joka on luvannut soitella ja laulella asiaan kuuluvia ralleja kärrykyydin aikana. Saapa nähdä mitä lehmät ovat laulannosta mieltä! Eivät kyllä ensimmäistä kertaa sitä kuule.. 😉

JCFH1178[1]

Puodilla on tarjolla lihaisia maistiaisia ja juhlan kunniaksi tietysti kakkukahvit! Kakkua riittää niin kauan, että se loppuu. Sen jälkeen kyllä riittää vielä kahvia ja pikkuleipiä.

Paikalla on myös muita paikallisia tuottajia ja yrittäjiä. Onko joku kokeillut joskus Tentsileä? Jos ei, voi sellaiseenkin tutustua paikan päällä!
Perinteisesti on Kesän Avajaisten yhteydessä vietetty myös Pive Toivosen taidenäyttelyn avajaisia, mutta nyt näyttely on jo virallisesti avattu ja sinne pääsee vapaasti tutustumaan. Tänä vuonna vierailevaksi taiteilijaksi Pive on kutsunut ystävänsä Yehia Eweisin ja hänen upeat valokuvansa.

Jos jotain kannattaa varata mukaan, kun tulee kesäpäiväretkelle Salmensuun tilalle, niin kuivahtaneet leivänkannikat! Lampaat ja karitsat ihastuvat niihin…. 🙂WJRH5435[1]

Lämpimästi tervetuloa juhlimaan kanssamme!

Pääsiäinen

IMG_1676Viime hetken ilmoitus pääsiäisen aukioloajoista.

Puoti palvelee kiirastorstaina klo 16-18.

Olemme kotonurkissa koko pääsiäisen ajan, joten soittele, jos tulisit käymään jonain muuna päivänä.

Iloista pääsiäistä!🐣

Kevättalvi navetalla

Salmensuun tilalla elellään aika hiljaksiin aina alkuvuosi. SIlloin on aika levätä ja kerätä voimia kevättalvesta alkavalle ja loppuvuoden kestävälle työntäyteiselle ajalle. Hiljaiselon aika alkaa taas olla ohi tältä vuodelta ja navetalla on jo alkanut aktiivisempi aika: poikimakausi.

Tänä keväänä, maalis-huhtikuun aikana, navetalla syntyy noin 150 vasikkaa. Tämän päivän (9.3.18) tilanne on 19 vasikkaa. Syntymätahti kiihtyy tässä maaliskuun edetessä ja puolenkuun paikkeilla voi vuorokauden aikana syntyä toistakymmentä vasikkkaa! Vaikka poikimakausi tuokin vilskettä ja työtä yötä myöten, on poikimakausi aina ihanaa aikaa: syntymän ihme on joka vuosi yhtä upea kokemus ja pienet vasikat ovat ah-niin suloisia! Ja mikäpä mukavampi tapa heräillä talvihorroksesta, kuin uuden elämän alun kokeminen!

Tämän vuoden poikimakausi alkoi melko jäätävissä keleissä ja vasikoiden hoitoon piti panostaa tavallista enemmän. Yleensä emot hoitavat vasikkansa mallikelpoisesti itse, ilman ihmisen puuttumista asiaan, mutta nyt piti tarjota auttavaa kättä. Pienet, vastasyntyneet ja märät vasikat kun ovat kovin alttiita kylmälle, ja erityisesti korvat paleltuvat herkästi. Olemmekin turvautuneet tuubihuiveihin pienten korvien lämmittämiseksi. Kuvia näistä pienistä pipopäistä löytyy Instagram- ja Facebook-sivuiltamme. Nyt kelit ovat jo lauhtuneet – tänään on ensi kertaa suojakeli – eikä enää tarvinne tuubeihin turvautua.

Lihapuoti palvelee asiakkaita myös vuoden hiljaisimpana aikana. Kevättä kohden mentäessä myös Puodin elämä vilkastuu. Lihaa tulee tuoreena useammin ja kesää kohti kuljettaessa esim. makkaranvalmistus alkaa taas. Tällä hetkellä makkaroita löytyy pakastimesta. Lihaa löytyy myös monipuolisesti, sekä pakasteena että jonkin verran myös tuoreena. Lihapuodilla käynnin yhteydessä voi käydä tutustumassa myös navetan asukkeihin. Muistathan kuitenkin, ettei navetalle pidä mennä omin luvin.

Tervetuloa käymään!