Jouluksi Saunapalvia

Ensimmäinen adventti on aivan ovella ja tunti sitten alkoi sataa lunta! Maailma alkaa näyttää heti jouluiselta, kun vähän on valkeaa maassa.

Jouluisia asioita on siis jo aika alkaa miettiä! Nyt on aika tehdä varaukset, jos omaan joulupöytään mielii saada perinteisesti saunapalvattua naudan paistia tai karitsan viulua. Kokonainen naudan palvattu paisti painaa n. 1,5-2,5kg ja kokonainen karitsan viulu asettunee samoihin painoihin. Kokonaisia paisteja/viuluja ei tokikaan ole pakko ottaa, vaan voit varata myös pienemmän palan. Teetämme palvia myös ylimääräistä, mutta jos haluat varmistaa, että saat palvia juuri haluamasi määrän, suosittelemme ennakkovarausta.

Varaukset tulisi tehdä 5.12.2019 mennessä joko sähköpostilla mari(at)salmensuu.com, tekstiviestillä tai soittamalla numeroon 050 595 6252 tai 0500 785 543.

Jos laitat sähköpostia eikä kuittausta viestiin kuulu, laita tekstiviestiä perään. Tämä siksi, että varmistetaan tilauksesi perille tulo.

Joulunodotuksen iloista adventtiaikaa!CHRG0723

Osta Tilalta -päivä lauantaina 14.9

ostatilalta2019Tänäkin vuonna Salmensuun tila on mukana Osta tilalta -päivässä. Lihapuodin ovet ovat avoinna lauantaina 14.9. klo 11-14 ja samana ajanjaksona pääsee tutustumaan lampaisiin, lehmiin, sonneihin ja vasikoihin. Eläimet ovat kaikki laitumilla, joten varauduthan sään mukaisin vaattein. Ja vinkiksi: lampaat pitävät kovasti kuivahtaneesta leivästä!

Puodilta saat naudan- ja lampaanlihat, lampaantaljat ja mm. Myssyfarmin palkittua rypsiöljyä.
Tervetuloa tutustumaan tilaan ja tekemään hyvän lihan ostoksia!

Raitti181_tunnus_www

Juhannuksen aukioloajat, itsepalvelukioski ja luomu

Keskikesän juhla lähestyy!

Puodin valikoima on laajimmillaan nyt, joten jokaisen grilliin löytyy varmasti mieluisaa grillattavaa. Lihavalikoiman lisäksi löytyy laaja valikoima erilaisia makkaroita ja palvilihaa.

Itsepalvelukioski LihaLuukku avattiin kevättalvella ja se on kerännyt kiitosta. LihaLuukussa voi asioida joka päivä ja maksu hoituu käteisellä tai kortilla. Tarvittaessa saa toki meidät apuun, jotta esim. maksutoimintoja voidaan ihmetellä yhdessä tai kaivaa kätköistä jotain, mitä kioskin hyllyiltä ei löydy. Kioski palvelee mainiosti myös tilanteessa, että asiakas tilaa meiltä jotain tiettyä lihaa ja noutaa sen itselle sopivana ajankohtana LihaLuukusta. Siinä tapauksessa laitamme LihaLuukun jääkaappiin/pakastimeen nimellä varustetun kassin valmiiksi. Tervetuloa tutustumaan LihaLuukkuun!

Olemme viimeiset kaksi vuotta eläneet tiukkojen luomusääntöjen mukaisesti ja toukokuun alusta alkaen olemme voineet kertoa kaikille, että olemme nyt virallisesti luomutila! Ja näin ollen myös myymämme liha on luomua. Kerromme mielellämme tilalla ja Puodilla vieraileville tilasta, eläimistä ja työstä, jota eläimet kesäaikana tekevät Varsinais-Suomen joki- ja merenrantaniityillä sekä yleisesti toimintafilosofiastamme.

Kaikille lapsille ja lapsenmielisille tiedoksi, että lampaat pitävät kovasti kuivasta leivästä ja voikukista, joten kun täällä käytte, voitte käydä tervetimässä myös lampaita! Mm. Telma, Fifi ja Nimetön ovat aina innokkaita tapaamaan vieraita, joilla on herkkuja mukana!

Puoti avaa taas ovensa, Itsepalvelukioski, Pääsiäislammasta

Kevät on tullut ja Lihapuoti aloittaa taas säännöllisen perjantai iltapäivän aukiolon.

Talvi oltiin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen aika hissuksiin. Palveltiin toki asiakkaita, kun heitä tänne tuli joko sovitusti tai muuten. Itsepalvelukioski saatiin toimintaan helmikuussa ja siellä on mukavasti käynyt asiakkaita, ihan itsenäisesti mutta myös palveltuna.

Kevään teurastukset aloitettiin pari viikkoa sitten, joten pääsiäiseksi löytyy jo mukavasti tuoretta naudanlihaa, mutta mikä vielä tärkeämpää, pääsiäiseksi löytyy oman tilan karitsan lihaa pakastimesta. Viuluja menee myös palvattavaksi, joten jos omaan pääsiäispöytään haluaa palvattua karitsaa, kannattaa pikaisesti varata oma pala! Palvattavaksi viedään myös nautaa.

Jos tykkää karitsaa syödä muulloinkin kuin pääsiäisenä, kannattaa ostaa ns. puolikas karitsa pakastimeen. Puolikas sisältää viulun, parikyljyksiä, niskakiekkoja, lapaa ja jauhelihaa. Herkuiksi lihojen lisäksi löytyy karitsan maksaa ja kieltä – mahtavia herkkuja, joiden valmistukseen saa ohjeet mukaan! Kesää ajatellen kannattaa muistaa, että esim. karitsan lapa onnistuu grillissä mainiosti!

Kevään ensimmäinen erä makkaraa saatiin Puodille sopivasti näin avajaisperjantaille. Ja se on vieläpä aivan uutuus: Omalt Raitilt grillimakkara kera Salmensuun Herefordin! Tulkaahan maistamaan!

Puodilta löytyy myös muita herkkuja lihan lisäksi: Ämmin lettujauhoja ja Myssyfarmin kylmäpuristettua luomurypsiöljyä löytyy hyllystä tällä hetkellä, muita tuotteita täydennetään hyllyyn kevään kuluessa. Myös lampaantaljoja (omalta tilalta) tulee tässä kevään aikana lisää. Ne ovat ihania pikkulapsille rattaisiin/vaunuihin, lattialle lasten leikkien alle, sänkyyn tai sohvalle lämmikkeeksi. Ja monesti ilolla vastaanotettu tuliainen!

Puoti palvelee sovittaessa (soita p. 050 595 6252 tai 0500 785 543) ja aina perjantai iltapäivisin klo 16-18. Itsepalvelukioski on avoinna päivittäin. Tervetuloa käymään! IMG_1676

YHTÄ JUHLAA SALMENSUUSSA! 10.6.2018 klo 12-15

Nyt juhlitaan!

IMG_4829[1]

Hereford Lihapuoti täyttää 10 vuotta, Salmensuu Hereford 40 vuotta ja näitä juhlistetaan samalla, kun vietetään perinteisiä Mylvivän Sonnin Kesän Avajaisia.

 

 

 

 

 

Perinteisesti Kesän Avajaisten ohjelmaan kuuluu kärrykyydit laitumelle, lehmälauman luo, ja näitä kyytejä on tietysti tarjolla myös sunnuntaina 10.6. Kyydeille mukaan on lupautunut Rami Tapper, joka on luvannut soitella ja laulella asiaan kuuluvia ralleja kärrykyydin aikana. Saapa nähdä mitä lehmät ovat laulannosta mieltä! Eivät kyllä ensimmäistä kertaa sitä kuule.. 😉

JCFH1178[1]

Puodilla on tarjolla lihaisia maistiaisia ja juhlan kunniaksi tietysti kakkukahvit! Kakkua riittää niin kauan, että se loppuu. Sen jälkeen kyllä riittää vielä kahvia ja pikkuleipiä.

Paikalla on myös muita paikallisia tuottajia ja yrittäjiä. Onko joku kokeillut joskus Tentsileä? Jos ei, voi sellaiseenkin tutustua paikan päällä!
Perinteisesti on Kesän Avajaisten yhteydessä vietetty myös Pive Toivosen taidenäyttelyn avajaisia, mutta nyt näyttely on jo virallisesti avattu ja sinne pääsee vapaasti tutustumaan. Tänä vuonna vierailevaksi taiteilijaksi Pive on kutsunut ystävänsä Yehia Eweisin ja hänen upeat valokuvansa.

Jos jotain kannattaa varata mukaan, kun tulee kesäpäiväretkelle Salmensuun tilalle, niin kuivahtaneet leivänkannikat! Lampaat ja karitsat ihastuvat niihin…. 🙂WJRH5435[1]

Lämpimästi tervetuloa juhlimaan kanssamme!

Pääsiäinen

IMG_1676Viime hetken ilmoitus pääsiäisen aukioloajoista.

Puoti palvelee kiirastorstaina klo 16-18.

Olemme kotonurkissa koko pääsiäisen ajan, joten soittele, jos tulisit käymään jonain muuna päivänä.

Iloista pääsiäistä!🐣

Kevättalvi navetalla

Salmensuun tilalla elellään aika hiljaksiin aina alkuvuosi. SIlloin on aika levätä ja kerätä voimia kevättalvesta alkavalle ja loppuvuoden kestävälle työntäyteiselle ajalle. Hiljaiselon aika alkaa taas olla ohi tältä vuodelta ja navetalla on jo alkanut aktiivisempi aika: poikimakausi.

Tänä keväänä, maalis-huhtikuun aikana, navetalla syntyy noin 150 vasikkaa. Tämän päivän (9.3.18) tilanne on 19 vasikkaa. Syntymätahti kiihtyy tässä maaliskuun edetessä ja puolenkuun paikkeilla voi vuorokauden aikana syntyä toistakymmentä vasikkkaa! Vaikka poikimakausi tuokin vilskettä ja työtä yötä myöten, on poikimakausi aina ihanaa aikaa: syntymän ihme on joka vuosi yhtä upea kokemus ja pienet vasikat ovat ah-niin suloisia! Ja mikäpä mukavampi tapa heräillä talvihorroksesta, kuin uuden elämän alun kokeminen!

Tämän vuoden poikimakausi alkoi melko jäätävissä keleissä ja vasikoiden hoitoon piti panostaa tavallista enemmän. Yleensä emot hoitavat vasikkansa mallikelpoisesti itse, ilman ihmisen puuttumista asiaan, mutta nyt piti tarjota auttavaa kättä. Pienet, vastasyntyneet ja märät vasikat kun ovat kovin alttiita kylmälle, ja erityisesti korvat paleltuvat herkästi. Olemmekin turvautuneet tuubihuiveihin pienten korvien lämmittämiseksi. Kuvia näistä pienistä pipopäistä löytyy Instagram- ja Facebook-sivuiltamme. Nyt kelit ovat jo lauhtuneet – tänään on ensi kertaa suojakeli – eikä enää tarvinne tuubeihin turvautua.

Lihapuoti palvelee asiakkaita myös vuoden hiljaisimpana aikana. Kevättä kohden mentäessä myös Puodin elämä vilkastuu. Lihaa tulee tuoreena useammin ja kesää kohti kuljettaessa esim. makkaranvalmistus alkaa taas. Tällä hetkellä makkaroita löytyy pakastimesta. Lihaa löytyy myös monipuolisesti, sekä pakasteena että jonkin verran myös tuoreena. Lihapuodilla käynnin yhteydessä voi käydä tutustumassa myös navetan asukkeihin. Muistathan kuitenkin, ettei navetalle pidä mennä omin luvin.

Tervetuloa käymään!

 

Joulunalusaika Lihapuodilla, Salmensuu goes Luomu!

Joulu on jo lähellä ja on aika viettää Mylviän Sonnin Joulua, jo 10. kerran!

Tapahtuma on tuttuun tapaan Puodin yhteydessä lauantaina 9.12. klo 12-15. Puodilla on glögitarjoilu ja mm. tuore erä perinteisesti saunapalvattua naudan paistia. Paikalla on lähialueen muitakin tuottajia tuotteineen. Aiempina vuosina Joulupukki on ehtinyt käymään tapahtumassa, ehkä hän kerkiää tänäkin vuonna! Myös navetalle pääsee katsomaan eläimiä. Marraskuun aikana on tähän mennessä syntynyt 12 vasikkaa. Neljää vielä odotellaan. Lampaat ovat omassa lampolassaan ja pitävät kovasti kuivahtaneesta vehnäleivästä… 🙂

Itsenäisyyspäivän juhla-aterialle löydät Puodilta monenlaista lihaa: osso buccoa parempaan pataan, sisäpaistia hienoksi uunipaistiksi tai etuselkää maukkaaseen karjalanpaistiin. Lihapuodin elämä rauhoittuu joulun jälkeen siten, että seuraavat teurastukset tehdään vasta maaliskuussa. Vielä on mahdollista tilata talveksi pakastimeen Salmensuun Satsi, jota löytyy eri kokoja. Satsi on mahdollista tilata vaikka sähköpostitse ja noutaa esim. Mylvivän Sonnin Joulu -tapahtumassa. Makkaroita löytyy ennen joulua vielä tuoreena: nyt on kaapissa uutuus Lammaschorizo, oman tilan naudan- ja lampaanlihasta. Joulukuussa tehdään vielä Joulubratwurstia, erinomaista nakkia joulupöytään ja vaikka uuden vuoden juhlaan.

Raittontutti 181 -yhteistyö sauvolaisten yrittäjien kesken on tuonut täksikin jouluksi markkinoille Joululaatikon. Laatikkoa myöten sauvolaista tuotantoa! Laatikkoja on neljää eri kokoa, hinnat 40-120€. Laatikon sisältö vaihtelee koon mukaan, mutta mukana on mm. sauvolaista hunajaa, makkaraa, pito-olutta, leipää, teetä, sinappia, lammaskaalilaatikkoa yms. Joululaatikon tilausaikaa on 10.12. asti ja laatikot on noudettavissa Puodilta (tai erikseen sovitusta paikasta) 22.12. Mainio lahja siskoille ja veljille, vanhemmille, isovanhemmille ja ystäville. Tuote on erinomainen myös yrityksen lahjana. Tarkemmat tiedot saat Puodilta tai vaikka sähköpostitse tiedustelemalla.

Viime keväänä Salmensuun tila otti ison askelen, jota on harkittu jo pitkään: päätimme lähteä luomuun! Mennyt kesä on siis tilan peltoja viljelty luomusääntöjen mukaisesti. Olemme ns. siirtymävaiheessa, joka kestää kaksi vuotta. Sen jälkeen olemme virallisesti luomutila, ja saamme myydä Lihapuodilla itse tuottamaamme luomulihaa.

Olette lämpimästi tervetulleita Mylvivän Sonnin Joulu -tapahtumaan ja muuten vaan Puodilla käymään! Hyvää joulunalusaikaa!IMG_6190 (2)

Raitti 181 Avoimet ovet -päivä

Raitti181_tunnus_wwwPerjantaina 28.7.2017 on Raitti 181 -yrityksissä avoimet ovet.
Tervetuloa tutustumaan Salmensuun tilaan, Lihapuotiin ja Galleria Ketun kesänäyttelyyn klo 12-18.
Kahvi- ja mehutarjoilu.
Ja lampaat odottavat innokkaina lapsia, joilla saattaa olla takataskussa pala näkkileipää tai kuivahtanutta limppua…!OLYMPUS DIGITAL CAMERA