Alkuvuoden terveiset tilalta

Hyvää alkanutta uutta vuotta ja vuosikymmentä!

Salmensuun tilalla on alkuvuosi aina töiden puolesta rauhallista aikaa. Silloin ladataan akkuja , jotta jaksetaan painaa taas maaliskuun alusta vuoden loppuun. Ajattelin näin vuoden hiljaisena aikana vähän kertoa teille miten meidän tilallamme vuoden kierto töiden puolesta menee.

Maaliskuun alussa alkaa kevään poikimakausi ja työrumba sen mukana. Huhtikuussa Lihapuoti aloittaa taas jokaperjantaisen aukiolon. LihaLuukku itsepalvelukioski on käytettävissä ympäri vuoden joka päivä. Poikimakauden lopulla alkaa laitumien aitojen korjaamiset ja laidunryhmien suunnittelut. Toukokuussa vieroitetaan syksyllä syntyneet vasikat. Laitumille karjaa ajetaan toukokuun puolivälistä alkaen aina kesäkuun puolelle asti.

Sen jälkeen on ensimmäinen rehuntekoaika. Omilla luomupelloilla kasvatettu nurmi niitetään ja paketoidaan piukasti paaleihin, jotta ne säilyvät hyvin koko seuraavan talven ja mielellään ylikin. Kuivan heinän tekoaika on vuorossa juhannuksen jälkeen, keleistä tietysti riippuen. Elokuussa tehdään toinen säilörehusato, jos siihen kesän  kelien puolesta on mahdollisuus. Viimeistään syyskuun lopulla korjataan viimeinen nurmisato pelloilta.  Elokuussa alkaa myös oljen keruu viljasadon puintien myötä. Olkea käytetään kuivikkeena talvikaudella navetoissa.

Koko kesän karja laiduntaa pääasiassa luonnonlaitumilla, merenrantaniityillä,  ympäri Varsinais-Suomen. Niitä käydään katsomassa vähintään kerran viikossa ja jokaiseen niemen notkoon ja saareen mennään, jotta kaikki eläimet nähdään ja saadaan katsottua, että voivat hyvin. Siinä työllistyy vähintään yksi ihminen koko kesän ajan. Syyskuussa yleensä aletaan keräillä karjaa kotilaitumille. Ensin sieltä, missä rehu alkaa loppua tai vesi nousta liiaksi, ja syksyn edetessä lokakuulle asti haetaan viimeisetkin eläimet saaresta kotiin. Lokakuun aikana kaikki eläimet otetaan navettaan.

Lokakuussa vieroitetaan keväällä syntyneet vasikat ja silloin myös alkaa syksyn poikimakausi. Vieroitetut sonnivasikat muuttavat meiltä ”miesluolaan”, eli sonnikasvattamoon muilta tiloilta tulevien sonnipoikien kanssa. Sieltä sitten seuraavana keväänä huutokaupassa parhaat huudetaan ja ne pääsevät ”tositoimiin” uusiin koteihin lehmälauman keskelle.

Kun kaikki nämä vasikoiden lähtemiset ja syntymät on saatu ”pakettiin”, alkaa joulun vietto, vuoden vaihteen viimeiset työrutistukset ja sen jälkeen koittaa taas tammikuu ja vuoden rauhallisin aika. Silloin toki hoidetaan eläimet, pyöritetään tarvittavat paperityöt ja voidaan tehdä vaikka pienempiä remonttiprojekteja, mutta pyritään pitämään tunnelmaa leppoisana, viettämään aikaa läheisten kanssa ja ”kotoilemaan” – kiirehtimään ehtii koko loppuvuoden.CRYF9690

Tällainen on meidän tilalla vuoden kierron pääpiirteet. Tervetuloa käymään tilalla Lihapuodilla ja navetalla vaikka Lihapuodilla käynnin yhteydessä. Kesällä eläimiä saakin sitten käydä tervehtimässä laitumien reunoilla. Mukavia ovat kuvat, joita on otettu laitumilta tai navettavisiittien yhteydessä ja jaettu Salmensuun Faceook-sivulle tai Instagramiin. Saa laittaa jatkossakin!

Hilpeää alkavaa helmikuuta! Toivomme pakkaskelejä myös tänne lounaisrannikolle… 🙂